Instructie Verantwoord Alcohol Schenken

Alcohol en sport 

 

Drank- en Horecawet

Bij het schenken van alcohol komt verantwoordelijkheid kijken. Alcohol is een speciaal product. Je kunt ervan genieten, maar het brengt ook risico's met zich mee. Daarom zijn er regels over het schenken ervan. Deze regels staan in de Drank- en Horecawet. Wij als NOC*NSF, de koepelorganisatie van de sportbonden, vinden het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met alcohol in de sport.

Richtlijnen alcoholbeleid sportverenigingen

De sport neemt duidelijk stelling waar het gaat om alcoholgebruik. Samen met een aantal betrokken partijen hebben we richtlijnen opgesteld die sportverenigingen en gemeenten kunnen helpen in het maken of aanpassen van het alcoholbeleid. Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar kan en mag absoluut niet plaatsvinden in de sportkantine. Ook het voorkomen van rijden onder invloed vanuit een sportvereniging is een thema dat extra aandacht verdient.

E-learning ‘verantwoord alcohol schenken’

Binnen elke vereniging moet er tijdens het schenken van alcohol altijd iemand aanwezig zijn met kennis van de wet- en regelgeving rondom alcohol. Deze kennis kan officieel behaald worden door de cursus Sociale Hygiëne of door de e-learning Verantwoord Alcohol Schenken.

Ons advies is om iedereen binnen de vereniging die achter de bar staat de e-learning verantwoord alcohol schenken te laten volgen. Deze e-learning is ontwikkeld samen met de brancheorganisatie van slijterijen, horeca, studentenverenigingen, de sport en het ministerie van VWS.

Klik hier om naar de vernieuwde IVA test te gaan >

Ben je geslaagd voor de test, dan ontvang je hiervan direct een certificaat.
Stuur het certificaat naar de Barcommissie ([email protected]) zodat zij weten dat jij verantwoord je bardienst kunt draaien.