Competitie voor jeugdleden

Competitie  

Voor de jongste kinderen die tennissen is er de Kia Tenniskids competitie. Deze competitie is voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken.  

Rode, Oranje en Groene competitie

De Kia Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gekoppeld aan de kleur waarin een kind speelt. In de Kia Tenniskids competitie spelen kinderen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt. De kinderen spelen in een team en jongens en meisjes spelen door elkaar. De Rode competitie duurt ongeveer 1,5 uur en de Oranje en Groene competitie 2 á 2,5 uur.  

De competities bestaan uit vijftien speelmomenten, verdeeld over twee periodes, 8 in het voorjaar en 7 in het najaar. De tennisleraar zal de kinderen per periode opgeven voor de competitie in de kleur waar hij/zij het beste in past.  

     

Tenniskids Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Kinderen in tenniskids blauw spelen nog geen competitie.     

Tenniskids Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen van 6 t/m 9 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de Rode competitie. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Er zijn 15 speeldagen. 8 in het voorjaar en 7 in het najaar. Hiervoor geeft de trainer de kinderen voor op. De speeldagen duren ongeveer 1,5 uur en vinden op zondagochtend plaats. Tijdens deze speeldagen worden er door de kinderen korte wedstrijden tot de 7 gespeeld. Hierdoor spelen de kinderen veel verschillende wedstrijden tegen veel verschillende kinderen.    

https://youtu.be/yL91Rl_CTYg 

Tenniskids Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Er zijn 15 speeldagen. 8 in het voorjaar en 7 in het najaar. Hiervoor geeft de trainer de kinderen per periode voor op. De speeldagen duren ongeveer 1,5 uur en vinden op zondagochtend plaats. Tijdens deze speeldagen spelen de kinderen wedstrijden tot 4 games. Bij 3-3 wordt een beslissende game gespeeld. Hierdoor spelen de kinderen veel verschillende wedstrijden tegen veel verschillende kinderen.    

https://youtu.be/pE2aM8WorIk

Tenniskids Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan'getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de groene competitie. Er zijn 14 speeldagen. 7 in het voorjaar en 7 in het najaar. Hiervoor geeft de trainer de kinderen per periode voor op. De speeldagen duren ongeveer 2,5 uur en vinden op zondagochtend plaats. Een groen team bestaat uit minimaal 4 personen. Het team speelt 6 wedstrijden, 4 enkels en 2 dubbels. De wedstrijden worden gespeeld om 2 gewonnen sets tot de 4. Bij een stand van 4-4 in games wordt een beslissende tiebreak gespeeld. Bij 1-1 in sets wordt een beslissende 3e set in een tiebreakvorm gespeeld. Hierdoor zijn wedstrijden verkort en duurt de speeldag niet zo lang.  

https://youtu.be/Xp4DRRqY9Ow