Wedstrijdtennis jeugd

Voor jeugd zijn er verschillende gelegenheden om wedstrijden te spelen. De meest gebruikelijke vorm is het spelen van competitie. Dit kan zowel in het voor- als in het najaar. Er zijn verschillende competities. Voor de aller jongste jeugd (6 – 10 jaar) wordt de Worldtour (rood en oranje) georganiseerd.  Voor de jeugd tussen de 10 – 12 jaar wordt de de groene competitie georganiseerd.. Wanneer kinderen er aan toe zijn om met gele ballen te spelen, dan spelen ze vaak de landelijke voor- en najaar competitie. Dit is meestal vanaf de leeftijd 12 jaar of wanneer een kind op jongere leeftijd al een hoger niveau heeft bereikt.   

Aan het spelen van competitie zijn wel kosten verbonden. Deze variëren tussen de €8,- en €12,-. Dit hangt af van het grote van het team. Puppyleden zijn uitgesloten voor deze kosten. In overleg met de trainers, jeugdcommissie (JC) en de technische commissie (TC) worden de teams samengesteld.  

Worldtour
De Kia World Tour bestaat uit twaalf speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Kinderen kunnen spelen in de Kia World Tour Rood of de Kia World Tour Oranje. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Als team ben je een keer per competitie ‘gastheer’, dat houdt in dat er op een speeldag, alle teams uit de competitie bij vormer op visite komen om wedstrijden te spelen. De andere vijf speeldagen is een ander team de gastheer en gaat jullie team, samen met de andere teams bij hen op bezoek.  

Voor kinderen die in groen tennissen is er een voorjaars- en najaarscompetitie: de Groene competitie. Wanneer je in de groene competitie speelt, speel je 3 of 4 keer "thuis" of 3 of 4 keer "uit". Je speelt als team op iedere speeldag zes wedstrijden. Tijdens iedere wedstrijd wordt er gespeeld om twee gewonnen sets tot de 4. Wanneer het 3-3 staat in games, speel je door tot de 5 games. Wanneer het 4-4 staat in games, speel je een beslissende tiebreak.  De derde set wordt ook als een tiebreak gespeeld. Dit zorgt ervoor dat competitiedagen niet heel lang duren.  Iedere gewonnen wedstrijd is 1 competitiepunt waard voor het team. Zo zijn er iedere speeldag 6 punten te verdelen. Diegene die aan het einde van de competitie de meeste wedstrijden heeft gewonnen, is winnaar van de competitie.  

Iedere kleur heeft zijn eigen spelregels en aangepaste velden en tennisballen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het tennisspel makkelijker te spelen is voor de kinderen en hun tennisbeleving groter wordt.

       

KNLTB Landelijk

De landelijke competitie wordt zowel in het voor- als in het najaar aangeboden. De competitie duurt 7 weken, waarbij je 3 of 4 keer "thuis" of 3 of 4 keer "uit" speelt. Net als bij de groene competitie worden er 6 wedstrijden gespeeld. Per wedstrijd wordt er gespeeld om 2 gewonnen sets van 6 games. Bij een stand van 5-5 in games wordt er doorgespeeld tot de 7. Wanneer het 6-6 staat wordt er een beslissende tiebreak gespeeld. Iedere gewonnen wedstrijd is een competitiepunt. Zo zijn er iedere speeldag 6 punten te verdelen. Diegene die aan het einde van de competitie de meeste wedstrijden heeft gewonnen, is winnaar van de competitie.  

Per speeldag dat je als team thuis speelt is er een budget van €20,- beschikbaar om een lunch te verzorgen. Verwacht wordt dat de kinderen of ouders de lunch verzorgen. De bonnen kunnen worden gedeclareerd bij de penningmeester. (Graag aan de penningmeester vragen of hij wil beschrijven hoe deze procedure loopt).    

Toernooien
Het gehele jaar worden er in heel Nederland toernooien gespeeld. L.T.V. Vormer vindt het belangrijk dat de jeugdleden meedoen aan de clubkampioenschappen, de Wijchense jeugd tennis kampioenschappen en het YOAST Open Jeugd toernooi. Vaak kun je je voor meerdere categorieën opgeven. Je kunt dan zowel een enkel- als dubbelspel spelen. Je kunt er ook voor kiezen om twee enkelspel onderdelen mee te spelen. Op www.toernooi.nl zijn toernooien te vinden.